Orteza - ce este și cum să o alegi pe cea potrivită?

Stefan Stoyanov
11/04/2025
Orteza - ce este și cum să o alegi pe cea potrivită?

O orteză este un produs ortopedic medical care este utilizat pe scară largă în tratamentul diferitelor patologii ale sistemului musculo-scheletic, ameliorarea durerii și disconfortului, precum și în timpul recuperării și reabilitării după leziuni și unele operații. O gamă largă de utilizări înseamnă că există o varietate de modificări care au efecte diferite asupra zonei afectate în diferite cazuri. În acest articol, ne vom uita la ce tipuri de orteze există și cum să alegem un produs pentru un anumit caz.

Tipuri de orteze

Înainte de a merge să cauți unul într-un salon de ortopedie sau magazin online, trebuie să înțelegi ce fel de orteză ai nevoie. Toate ortezele pot fi împărțite în grupuri în funcție de gradul de fixare sau zona de aplicare.

Orteze după gradul de fixare

Gradul de fixare este una dintre cele mai importante caracteristici ale ortezei, deoarece succesul terapiei depinde direct de acesta. Este selectat de un medic în funcție de sănătatea articulațiilor, de severitatea leziunii și de obiectivele tratamentului.

Uşor

Acestea sunt produse moi, elastice, care mențin libertatea totală de mișcare, dar, în același timp, au un efect de compresie asupra articulației sau a membrelor și, de asemenea, susțin și protejează împotriva rănilor și deteriorării.

Medie

Orteze care sunt prescrise pentru leziuni minore sau stadii incipiente ale bolilor. Ca element suplimentar de fixare, designul lor include curele speciale și/sau inserții semirigide. Ele permit în continuare mișcarea liberă, dar articulația sau membrul este relativ imobilizat.

Puternic

Printre altele, astfel de modele sunt echipate cu inserții rigide suplimentare pentru o fixare completă. Ele sunt prescrise pentru recuperare după leziuni și intervenții chirurgicale mai grave, precum și în stadiile târzii ale bolilor care duc la distrugerea sau instabilitatea articulațiilor.

Complet

Acestea asigură imobilizarea completă a zonei afectate, care este necesară în cazul leziunilor foarte severe, reabilitarea după operații majore și ultimele stadii ale unor boli ale sistemului musculo-scheletic. Pentru a realiza acest lucru, elementele din plastic și metal sunt incluse în designul produsului. De asemenea, ca alternativă la ipsos pentru imobilizare puternică/completă, se folosesc orteze termoplastice la comandă.

Variabilă

Uneori, orteza trebuie purtată destul de mult timp, iar în timpul procesului de tratament trebuie ajustat gradul de fixare. Pentru astfel de cazuri, există produse speciale cu un grad variabil de fixare, adică medicul are posibilitatea de a ajusta orteza în funcție de indicațiile la o anumită etapă de recuperare, iar pacientul nu trebuie să cumpere o orteză nouă de fiecare dată.

Orteze după domeniul de aplicare

Zona de aplicare a ortezei este o altă caracteristică care nu poate fi ignorată. Diagrama arată câte tipuri diferite de produse există. Și totul pentru că nu numai gradul de fixare este important, ci și designul anatomic. Fiecare orteză este realizată ținând cont de caracteristicile fiziologice ale fiecărei părți a corpului. Iată de ce, atunci când sunt utilizate corect, oferă tot sprijinul necesar îmbinărilor cărora le sunt destinate. Acesta este motivul pentru care încercarea de a folosi o orteză pentru genunchi pe articulația cotului, de exemplu, este o idee proastă: în cel mai bun caz, nu veți obține niciun efect, în cel mai rău caz, starea articulației se va înrăutăți.

Sfaturi pentru alegerea ortezelor

Primul și cel mai important lucru de făcut înainte de a cumpăra o orteză este să consultați un medic. Doar un specialist poate determina ce orteză este necesară în fiecare caz specific. Acolo, de exemplu, fixarea insuficientă va face orteza absolut inutilă, iar fixarea excesivă poate limita mobilitatea articulației. De asemenea, este foarte important să se determine corect tipul de construcție: în unele cazuri, menținerea mobilității este acceptabilă, în timp ce în alte cazuri, este necesară imobilizarea completă a părții deteriorate a corpului.

În al doilea rând, asigurați-vă că acordați atenție materialului. Materialul trebuie să fie sigur și hipoalergenic. Orteza poate fi realizată din materiale respirabile cu proprietăți ridicate de absorbție a umidității și căldurii sau, dimpotrivă, rețin căldura.

În al treilea rând, orteza trebuie să se potrivească corect. Producătorii produc de obicei produse în mai multe dimensiuni, astfel încât pacientul să aibă posibilitatea de a alege nu numai modelul potrivit, ci și unul confortabil. Nu cumpărați orteze „orbește” și fără a le încerca: în cel mai bun caz, efectul unui produs de dimensiune greșită va fi ineficient, iar în cel mai rău caz se vor adăuga noi probleme celor existente.

Acestea sunt recomandări generale. Acum să ne uităm la câteva cazuri speciale.

Cum să alegi o orteză pentru genunchi?

Gradul de fixare, în funcție de starea genunchiului, este determinat de medic. De asemenea, trebuie amintit că ortezele au caracteristici suplimentare, cum ar fi „tricot rară” la periferie, ceea ce vă permite să purtați o astfel de orteză mult mai mult timp fără efectul de „garou”.

Cum să alegi o orteză de gleznă?

O gleznă este selectată în funcție de ce parte a gleznei necesită descărcare/sprijin: există produse pentru tendonul lui Ahile, pentru fixarea articulației gleznei în sine și pentru aparatul ligamentar. În funcție de diagnostic și de prescripția medicului, poate fi indicată utilizarea unei orteze cu un grad de fixare ușor, mediu, puternic sau complet.

Cum să alegi o breteză pentru încheietura mâinii?

Majoritatea bretelor pentru încheietura mâinii sunt concepute pentru a imobiliza zona afectată, menținând în același timp o prindere relativ slăbită a mâinii. Prin urmare, pentru cel mai mare confort în timpul purtării, acordați atenție ortezelor, care, dacă nu există contraindicații pentru aceasta, vă vor permite să păstrați la maximum capacitatea de a folosi degetele pentru a rezolva cele mai simple sarcini de zi cu zi.

După cumpărare, asigurați-vă că citiți instrucțiunile de îngrijire: de exemplu, unele orteze pot fi spălate manual, în timp ce altele pot fi șterse doar cu o cârpă umedă. Durabilitatea produsului și cât de bine va oferi sprijinul necesar articulațiilor depind de îngrijirea corespunzătoare.

Puteți vizualiza produsele noastre aici.

magnifier