Mă dor picioarele după ce am născut. Ce să fac?

Stefan Stoyanov
11/04/2025
Mă dor picioarele după ce am născut. Ce să fac?

Foarte des, după nașterea unui copil, o mamă tânără suferă de diverse complicații ale nașterii sau sarcinii. Una dintre cele mai frecvente plângeri este durerea de picioare. Din păcate, această afecțiune provoacă nu numai disconfort fizic, ci și psihic, ceea ce face ca este de două ori importantă găsirea rădăcinii problemei cât mai curând posibil și începerea tratamentului. În acest articol, vom analiza de ce dor picioarele femeilor după sarcină, la ce medic să contactați pentru ajutor și cum să faceți față unui atac de durere în timp ce așteptați să vedeți un specialist.

Cauze posibile ale durerii de picioare

Aceasta nu este o listă completă a cauzelor durerii de picioare după naștere. Pe parcursul întregii perioade de la momentul concepției și până la recuperarea finală a corpului după naștere, în corpul femeii au loc multe procese diferite - de la modificări fiziologice la modificări ale echilibrului hormonilor sexuali. Toate acestea duc inevitabil la apariția unor patologii de severitate diferită. Principalul lucru este să nu ignorați simptomele și să căutați ajutor de la un medic în timp util.

Când să vezi un medic?

Dacă aveți plângeri cu privire la durerile de picioare, trebuie să contactați mai întâi un traumatolog ortoped, deoarece cel mai adesea problema constă în bolile sistemului musculo-scheletic. Dacă aveți vene bombate sau o rețea vasculară, trebuie să vizitați un flebolog.

Uneori este necesar ajutorul unor specialiști din domenii conexe ale medicinei: neurologi, reumatologi, medici, chirurgi.

Ce să faci pentru a calma durerea?

Cel mai evident răspuns este să luați analgezice. Dar în acest caz există două probleme. În primul rând, uneori sunt impuse restricții destul de stricte asupra dietei și a aportului de medicamente al unei mame care alăptează și, prin urmare, administrarea de analgezice fără prescripția medicului poate fi potențial periculoasă. În al doilea rând, analgezicele sunt departe de a fi un grup universal de medicamente - acolo unde sunt necesare antispastice, medicamentele antiinflamatoare nu vor funcționa și invers. În cele din urmă, utilizarea necontrolată a pastilelor este plină de probleme hepatice grave.

Prin urmare, este mai bine să apelați la alte mijloace. De exemplu, băile calde ajută la ameliorarea oboselii și a disconfortului, iar o scurtă odihnă cu picioarele ridicate este eficientă în combaterea umflăturilor. În unele cazuri, exercițiile fizice simple pot ajuta să facă față durerii, dar medicul curant ar trebui să aleagă din nou un set acceptabil de exerciții, mai ales că după naștere, activitatea fizică ușoară poate fi reluată după cel puțin două săptămâni.

Luarea suplimentelor alimentare și a vitaminelor poate ajuta, de asemenea, dar numai dacă durerea este cauzată de deficiențe de vitamine și minerale. Cu toate acestea, numai medicul curant poate prescrie medicamente în prezența deficiențelor stabilite și în absența contraindicațiilor. Aportul necontrolat de suplimente alimentare este deosebit de periculos pentru femeile însărcinate, deoarece impactul acestora asupra corpului viitoarei mame nu poate fi prezis din cauza cercetărilor insuficiente.

Unul dintre cele mai eficiente mijloace de combatere a durerii este automasajul cu mâinile sau cu ajutorul unor aparate de masaj speciale. Și, în unele cazuri, purtarea de ciorapi de compresie preventivă va ajuta la reducerea sarcinii asupra vaselor și la prevenirea apariției disconfortului și oboselii. Cu toate acestea, înainte de a cumpăra, ar trebui să vă consultați cu medicul dumneavoastră.

În cele din urmă, cel mai universal remediu este purtarea pantofilor ortopedici sau folosirea branțurilor ortopedice. Ele ajută la reducerea sarcinii asupra mușchilor și articulațiilor, readuce piciorul într-o poziție normală, fiziologică, datorită căreia presiunea asupra picioarelor și picioarelor este distribuită uniform, iar impactul său negativ asupra oaselor și articulațiilor este neutralizat.

Amintiți-vă că auto-medicația în cele mai multe cazuri nu face decât să înrăutățească situația și oferă doar o ușurare temporară. Poți scăpa de durerile de picioare după naștere o dată pentru totdeauna doar cu un tratament adecvat și sub supravegherea unui medic bun.

Probleme actuale

De ce continuă să doară genunchii după naștere?

Dacă nu s-au dezvoltat patologii grave în timpul sarcinii, durerea de genunchi este o consecință a restructurării sistemului musculo-scheletic care a avut loc în timpul sarcinii. În timp, corpul însuși va reveni la starea anterioară și durerea va dispărea.

De ce pot dure oasele după naștere?

Este vorba despre aceleași schimbări naturale pe care le suferă organismul în timpul sarcinii. Cert este că ligamentele și tendoanele, sub influența anumitor hormoni, devin mai elastice, iar apoi revin la valorile lor anterioare. În același timp, mobilitatea articulațiilor scade, ceea ce poate provoca disconfort temporar.

După sarcină, mă dor articulațiile. De ce?

După naștere, există o slăbire temporară a mușchilor și articulațiilor. Prin urmare, poate apărea disconfort în timpul perioadei de recuperare.

După cum putem vedea, după sarcină, picioarele pot răni din mai multe motive. După nașterea unui copil, o tânără mamă se dedică în întregime îngrijirii copilului, ignorând adesea propriile probleme. Amintește-ți că un copil are nevoie de părinți sănătoși și, prin urmare, nu ignora în niciun caz semnalele alarmante pe care ți le transmite propriul tău corp.

Puteți vizualiza produsele noastre aici

magnifier