Durerea de călcâi este o plângere destul de comună în cabinetul unui chirurg ortoped. Provoacă un disconfort grav, transformând viața într-o „plimbare prin agonie” literală. Dar durerea este doar vârful aisbergului, care semnalează prezența unei patologii grave a piciorului sau a unor boli ale altor organe și sisteme. În acest articol vă vom spune ce cauzează durerea călcâiului, cum să determinați cauza și să găsiți o soluție.
De ce nu ar trebui tolerată durerea de călcâi
Oamenii tolerează de obicei durerea până când devine imposibil să ignori senzațiile neplăcute. Și aceasta este o practică foarte dăunătoare. Orice durere este un semnal al unor probleme în organism care necesită o atenție deosebită și o vizită la medic.
Durerea călcâiului poate indica leziuni, deformări ale piciorului, boli ale sistemului musculo-scheletic și chiar tulburări metabolice și patologii neurologice. Există multe motive și niciunul dintre ele nu trebuie ignorat.
Al doilea argument pentru a contacta cât mai curând un specialist este consecințele călcării pe călcâiul dureros. În primul rând, dacă este o leziune, se va agrava și nu se va putea vindeca corespunzător. În al doilea rând, sarcina distribuită între două picioare va fi transferată piciorului sănătos. Acest lucru va duce în cele din urmă la probleme cu articulațiile, mușchii și postură. Sănătatea întregului organism va începe treptat să se prăbușească, ca un castel de cărți.
În fine, durerea cronică este un stres grav pentru organism, care afectează nu numai bunăstarea, ci și starea psiho-emoțională. Acest lucru duce la tulburări de somn, anxietate, depresie și instabilitate emoțională. Durerea în călcâi atunci când îl calci poate deveni în cele din urmă permanentă și te deranjează chiar și în repaus. Toate acestea provoacă un stres grav, care, dacă este expus organismului pe o perioadă lungă de timp, poate „trage” multe alte boli.
Ce tipuri de dureri de călcâi există?
Natura durerii călcâiului depinde de cauza de bază. Este foarte important să vă determinați cu exactitate senzațiile, să evaluați legătura cu sarcina și să le descrieți unui specialist cât mai detaliat posibil pentru a pune un diagnostic corect și a selecta o strategie de tratament eficientă.
Principalele cauze ale durerii de călcâi
Cel mai adesea, durerea călcâiului este cauzată de fiziologie în combinație cu stilul de viață. Pantofi incomozi, exces de greutate, stres excesiv asupra picioarelor (sport, muncă în picioare). Astfel de dureri nu sunt cauzate direct de boală și trec rapid dacă impactul negativ al cauzei de bază asupra piciorului este eliminat.
O altă cauză comună este deformările picioarelor, în special picioarele plate. Datorită distribuției necorespunzătoare a sarcinii pe picior din cauza patologiei, călcâiul începe să fie expus unei sarcini suplimentare, care în timp începe să provoace durere.
Leziuni
Cea mai severă durere de călcâi este cauzată de o fractură a osului călcâiului. Dar aceasta este departe de singura accidentare care duce la durere la pas: entorse, leziuni si rupturi de ligamente si tendoane. De exemplu, o ruptură a tendonului lui Ahile provoacă durere acută în zona călcâiului, făcând aproape imposibil mersul pe jos.
Deformări osoase
În acest caz, cea mai frecventă patologie este pintenul calcanear. Este o creștere osoasă care se formează pe osul călcâiului. Durerea se intensifică odată cu efortul și poate persista chiar și în repaus. O altă opțiune este deformarea lui Haglund. La prima vedere, pare a fi artrita sau bursita, dar la o examinare mai atenta, se gaseste o crestere osoasa in zona unde se ataseaza tendonul lui Ahile.
Deformările osoase pot apărea din cauza bolilor osoase. De exemplu, cu boala Paget, procesul de reînnoire a țesutului osos se accelerează, în urma căruia oasele devin mai fragile, fracturile apar mai des, riscul de deformare și curbură a oaselor crește, ceea ce duce la durere, în special, în zona călcâiului.
InflamaţieInflamaţie
Tendinita și fasciita plantară sunt cauze destul de frecvente ale durerilor de călcâi. Tendinita este o inflamație a oricărui tendon, diagnosticul poate fi precizat în funcție de localizare (de exemplu, inflamația tendonului lui Ahile este Ahile sau bursita lui Ahile). Pe lângă durere, pacientul poate observa umflături în zona afectată, sensibilitate crescută și durere atunci când este atins.
Fasciita plantară este o inflamație a tecii (fascia) a mușchilor, ligamentelor și tendoanelor. Poate duce la formarea unei creșteri osoase, care se poate dezvolta ulterior într-un pinten calcanean.
Boli articulare
Durerea călcâiului poate fi cauzată de bursită sau, de exemplu, de artrită. Bursita se caracterizează prin inflamarea capsulei articulare, a bursei, care provoacă umflare, roșeață și o creștere locală a temperaturii la locul leziunii. Durerea călcâiului poate apărea atât la călcare, cât și în repaus. Artrita este în multe privințe similară cu bursita, dar cu această boală, nu numai bursa devine inflamată, ci și articulația însăși, ceea ce în timp duce la deformarea și distrugerea acesteia. Pe lângă durere, roșeață și umflături, un pacient cu artrită se confruntă cu o scădere semnificativă a mobilității articulației afectate.
Infecții osoase
Vorbim despre osteomielita - o leziune osoasă infecțioasă. Poate fi cauzată de diferite microorganisme patogene, cum ar fi chlamydia, streptococi, stafilococi etc. Microflora patogenă afectează nu numai zona afectată, ci și starea corpului în ansamblu: temperatura crește, pacientul experimentează slăbiciune, oboseală și durere, roșeață și umflare apar în zona infecției. În ciuda faptului că osul călcâiului devine rareori o „țintă” pentru microbi, osteomielita nu poate fi complet exclusă din lista de posibile diagnostice.
Boli ale sistemului musculo-scheletic
Vorbim despre osteocondropatie - un grup de patologii caracterizate prin tulburări în formarea țesutului osos și articular. Cel mai des întâlnit la copii. În zona afectată, din cauza problemelor cu circulația sângelui, țesutul osos și articular este rapid distrus, ceea ce face oasele mai fragile și mai susceptibile la fracturi marginale. Zonele deteriorate încep apoi să se vindece foarte repede, provocând deformarea oaselor și articulațiilor, iar la pacienții tineri, creșterea poate încetini și ele.
Durerea de călcâi nu este singura problemă pe care o au pacienții cu acest diagnostic. O persoană se poate plânge, de asemenea, de umflare, scurtarea unuia dintre picioare și șchiopătură însoțitoare.
Boli ale altor organe și sisteme
În acest caz, durerea călcâiului este un simptom secundar al unor boli. De exemplu, cu tromboză, dacă vasele sunt afectate în zona călcâiului, sau tulburări dermatologice, în urma cărora pielea de pe călcâi se usucă, se crapă, provocând disconfort. Bataturile, negii, calusurile și ulcerele trofice sunt, de asemenea, însoțite de durere și se pot forma pe călcâi.
Bolile neurologice, cum ar fi polineuropatia periferică, pot provoca dureri arzătoare la călcâi și picior, însoțite de amorțeală la nivelul membrului. Cel mai adesea se dezvoltă pe fondul diabetului zaharat.
Diagnosticul durerii de călcâi
Medicul traumatolog-ortoped va trebui să colecteze o anamneză detaliată pentru a obține un tablou clinic complet. Pentru a face acest lucru, trebuie să vă descrieți cu exactitate toate simptomele, să fiți supus unei examinări inițiale de către un specialist și apoi a unor teste suplimentare de hardware și de laborator. Radiografia osului călcâiului în două proiecții pentru a-i evalua structura.
În acest proces, poate deveni clar că un tratament de succes va necesita ajutorul medicilor din alte specialități - un reumatolog, neurolog, cardiolog etc.
Cum să tratezi durerea de călcâi
Planul general de tratament poate arăta astfel:
Cu toate acestea, deoarece durerea de călcâi poate apărea din mai multe motive, acest tipar general se poate schimba: în unele cazuri, va fi necesară kinetoterapie, în altele, antibiotice și alte medicamente și uneori chiar intervenții chirurgicale. În alte cazuri, masajele și kinetoterapie pot fi, dimpotrivă, contraindicate. Cu toate acestea, orice terapie implică ameliorarea temporară a simptomelor pentru a face viața mai ușoară unei persoane în timpul tratamentului.
Cum să ameliorați durerea când mergeți
Pentru a preveni și a elimina durerea, un specialist poate recomanda folosirea branțurilor ortopedice speciale sau purtarea pantofilor ortopedici. Principalul lucru este să luați în considerare atunci când selectați ce și pentru ce diagnostic intenționați să utilizați produsul.
De asemenea, în multe cazuri, auto-masajul manual sau hardware poate ajuta. De exemplu, cu pinteni călcâi. Îmbunătățește circulația sângelui în zona afectată, elimină umflarea și ameliorează durerea.
Cea mai eficientă metodă de combatere a durerii și a unui număr de boli este terapia cu unde de șoc - expunerea pe termen scurt a locului durerii la unde acustice de joasă frecvență. În multe cazuri, un curs de tratamente este o alternativă la intervenția chirurgicală.
Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă poate prescrie, de asemenea, analgezice topice (geluri și unguente) și/sau medicamente pentru durerea orală și inflamația.
Amintiți-vă că cel mai bun și mai eficient tratament este prevenirea. Evitați rănile, monitorizați-vă greutatea și consultați regulat un medic ortoped pentru a detecta bolile în stadiile incipiente de dezvoltare.