Cum să tratezi leziunile de menisc

Stefan Stoyanov
11/04/2025
Cum să tratezi leziunile de menisc

Durerea de genunchi a fost mult timp subiectul principal al multor glume și remarci sarcastice. Și nu doar așa, ci din motive întemeiate: statistic, articulația genunchiului este considerată una dintre cele mai frecvent rănite din corpul uman. Pe lângă faptul că, datorită încărcăturii regulate, genunchii sunt printre primii „candidați” pentru dezvoltarea diferitelor boli, sunt și destul de ușor de deteriorat.

De exemplu, o ruptură de menisc este cea mai frecventă leziune a genunchiului. Apare din diverse motive, dar rezultatul este întotdeauna același: durere, mobilitate limitată a articulațiilor și disconfort teribil. Și, desigur, trebuie tratată. În acest articol, vă vom spune de ce apar leziunile articulațiilor genunchiului, cum se manifestă afectarea meniscului și cum are loc recuperarea.

Cauzele afectarii meniscului genunchiului

Leziunile meniscului pot apărea din mai multe motive. Printre cele mai frecvente sunt:

Cei mai expuși riscului sunt sportivii, dansatorii și persoanele angajate în activități solicitante din punct de vedere fizic. Cu toate acestea, în viața de zi cu zi există și mulți factori care pot duce la o situație în care accidentarea este inevitabilă.

Clasificare

De fapt, atunci când vorbesc despre o leziune de menisc la genunchiul stâng sau drept, se referă la afectarea meniscului lateral (exterior) sau medial (intern). Cel mai adesea, meniscul intern medial este rănit, deoarece are o mobilitate mai mică și este atașat și de ligamentul articulației genunchiului, motiv pentru care leziunea este adesea dublă. În consecință, în primul rând, leziunile de menisc diferă în funcție de tipul de menisc în sine.

În al doilea rând, leziunea poate fi acută sau degenerativă. Leziunea acută se referă la o leziune clasică, cel mai adesea cauzată de leziuni mecanice, în timp ce leziunea degenerativă se referă la modificări patologice ale țesutului cartilajului cu afectarea concomitentă a meniscului cu un tablou clinic atipic.

În cele din urmă, afectarea meniscului poate fi o complicație concomitentă a leziunii ligamentelor, mușchilor și oaselor din apropiere.

Simptome

Principalul simptom al oricărei răni, iar afectarea meniscului nu face excepție, este durerea severă. Poate fi de intensitate diferită și poate fi fie localizată direct în zona afectată, fie răspândită în zonele învecinate. În plus, leziunea se caracterizează prin:

Simptomele sunt destul de nespecifice și pot „masca” leziunea ca o altă patologie articulară. De aceea, dacă întâmpinați vreun disconfort, trebuie să contactați cât mai curând un medic traumatolog ortoped pentru un diagnostic de calitate și începerea cât mai devreme a tratamentului.

Diagnosticare

Pentru a determina cu exactitate o ruptură de menisc și pentru a o diferenția de alte leziuni și patologii, un traumatolog-ortoped efectuează un diagnostic amănunțit pe baza plângerilor pacientului și a unei examinări vizuale a genunchiului ofensator. Pentru rezultate garantate utilizați:

Tactica de tratament va depinde în continuare de tipul leziunii, de severitatea acesteia și de prezența simptomelor însoțitoare.

Cum să tratezi leziunile de menisc

În lipsa unor indicații reale, specialiștii efectuează un tratament conservator al leziunii. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Terapie conservatoare

În primul rând, scopul tratamentului este eliminarea simptomelor acute, apoi crearea condițiilor pentru restaurarea eficientă a meniscului și apoi, în cele din urmă, finalizarea cu succes a procedurilor de reabilitare.

În stadiile inițiale, pacientului i se pot prescrie analgezice pentru a calma durerea severă și poate fi, de asemenea, necesară îndepărtarea blocului articular și eliminarea excesului de lichid (toate acestea sunt proceduri minim invazive care nu sunt operații cu drepturi depline). Ulterior, pe articulația deteriorată se aplică o atela de ipsos, care poate fi înlocuită și cu o orteză în serie de fixare completă sau o orteză personalizată din termoplastic (raționalitatea utilizării unuia sau altuia este determinată de medic). Imobilizarea articulara se realizeaza in medie 3 saptamani.

După îndepărtarea gipsului, începe perioada de reabilitare. Pentru a „dezvolta” articulația și a reveni la mișcarea anterioară, se prescriu complexe speciale de exerciții terapeutice, precum și proceduri de fizioterapie: terapie manuală, masaj, electroforeză etc. îmbunătățesc circulația sângelui în zona afectată, datorită cărora vindecarea leziunii și recuperarea după aceasta sunt mult mai rapide și mai sigure.

Chirurgie pentru afectarea meniscului

Intervenția chirurgicală este necesară numai atunci când niciuna dintre metodele conservatoare de tratament nu a produs un rezultat pozitiv. În funcție de gradul și tipul de deteriorare, pot fi prescrise următoarele:

Reabilitarea postoperatorie necesită, de asemenea, timp și include aceleași măsuri ca și în timpul reabilitării după o leziune cu tratament conservator.

Posibile complicații

Dacă tratamentul nu este oportun sau de proastă calitate, deteriorarea meniscului amenință dezvoltarea unor complicații destul de grave.

În primul rând, o încălcare a funcțiilor motorii din cauza leziunilor trunchiurilor și terminațiilor nervoase. În plus, pacientul poate fi deranjat de pielea de găină, furnicături, pierderea parțială sau completă a sensibilității.

În al doilea rând, există un risc mare de a dezvolta hemoartroză (hemoragie în articulație) cu inflamație purulentă ulterioară. În plus, există riscul apariției cheagurilor de sânge și a blocării vaselor de sânge de la nivelul picioarelor.

În al treilea rând, durerea și disconfortul pot deveni cronice și pot provoca inconveniente semnificative, iar din cauza perturbării integrității țesutului cartilajului, uzura articulațiilor se accelerează.

După cum putem vedea, vizita în timp util la medic este cheia nu numai pentru ameliorarea durerii și a disconfortului în acest moment, ci și pentru prevenirea consecințelor neplăcute ale vătămării în viitor.

Prevenirea

Deoarece cele mai multe leziuni de menisc apar în timpul sportului, cele mai multe măsuri preventive presupun respectarea măsurilor de siguranță în timpul antrenamentului: purtarea de încălțăminte adecvată (ideal cu branțuri ortopedice pentru sport), utilizarea ciorapilor sport speciali de compresie și genunchiere de protecție, efectuarea unei bune încălziri, precum și respectarea strictă a instrucțiunilor antrenorului și monitorizarea executării corecte a exercițiilor.

Recomandările generale pentru prevenirea rupturii de menisc includ pierderea în greutate, alegerea pantofilor comozi, anti-alunecare, respectarea unei alimentații echilibrate și tratarea promptă a bolilor musculo-scheletice.

Puteți vizualiza produsele noastre aici

magnifier