Mulți adulți cu probleme de vedere au fost diagnosticați în copilărie, cel mai probabil în anii de școală. Potrivit statisticilor, cel puțin 30% dintre copii suferă de miopie, strabism, hipermetropie și alte patologii oftalmologice. Iar studiile rusești și străine au scos la iveală un model curios: dintre toți copiii cu deficiențe de vedere, cel puțin 80% au probleme și cu coloana vertebrală și cu postura. Oamenii de știință au demonstrat de mult timp că „ținerea spatelui drept” este importantă nu numai pentru un aspect mai prezentabil, ci și pentru prevenirea multor patologii, inclusiv a bolilor oculare.
În acest articol, ne vom uita la modul în care postura afectează acuitatea vizuală și ce poate face un copil sau un adult pentru a preveni problemele coloanei vertebrale să „trag” și alte boli împreună cu ele.
Legătura coloanei vertebrale cu sistemul vizual
În corpul uman, conexiunile dintre organe și sisteme sunt mai puternice decât ar părea la prima vedere. La urma urmei, s-ar părea că unde sunt ochii și unde este coloana vertebrală. Dar dacă ne adâncim în anatomie, vom constata că orice perturbare a poziției discurilor intervertebrale la nivelul coloanei cervicale duce la multe probleme.
Faptul este că orice curbură a coloanei vertebrale duce la îngustarea sau blocarea vaselor de sânge. Cu cât zona afectată este mai aproape de cap, cu atât este mai mare probabilitatea de accident cerebrovascular, care, la rândul său, duce la lipsa de oxigen a diferitelor părți ale creierului. În consecință, problemele cu postura afectează în mod direct saturația creierului cu oxigen și substanțe nutritive. Iar partea vizuală a creierului suferă adesea de deficiențe, motiv pentru care acuitatea vizuală scade, ochii obosesc mai des, apar fotofobia și alte simptome ale bolilor oftalmologice. Acesta este primul mod în care postura proastă poate afecta calitatea vederii.
Există o altă legătură: din cauza constrângerii vaselor de sânge, sângele curge mai rău nu către creier, ci direct către ochi. Rezultatul va fi același: o scădere rapidă a acuității vizuale și o probabilitate crescută de a dezvolta alte patologii oculare și mai grave.
Apropo, influența poate fi și inversă: adesea o postură proastă este rezultatul problemelor de vedere. O persoană încearcă să vadă un obiect departe sau aproape, să citească text pe o pagină sau pe ecran - în toate cazurile, își schimbă postura, își aplecă sau își întinde capul înainte, se înclină etc. Și acțiunile repetate în mod regulat duc în cele din urmă la modificări cronice și patologice ale posturii. Ceea ce, la rândul său, agravează și mai mult problemele de vedere.
Grade ale tulburărilor posturale
Probabilitatea de a dezvolta tulburări posturale la copii este mai mare decât la adulți. Faptul este că mușchii spatelui copiilor sunt semnificativ mai slabi și nu oferă suficient sprijin coloanei vertebrale și capului. Și din cauza perioadelor lungi de a sta la birou și de a face temele, precum și a iubirii de jocuri pe telefon și tabletă, copilul este forțat să se îndepărteze constant, ceea ce duce ulterior la o postură proastă și, în absența tratamentului - curbura coloanei vertebrale, de exemplu, scolioza.
Tulburările posturale se dezvoltă în trei etape
1. Probleme cu tonusul muscular. Procesul este rapid reversibil - este suficient să vă îndreptați spatele și să vă încălziți puțin; cu exerciții fizice regulate pentru întărirea și întinderea mușchilor spatelui și ai centurii scapulare, complicațiile ulterioare pot fi prevenite 100%;
2. Modificări patologice ale ligamentelor. Este tratat cu un complex special de terapie cu exerciții fizice, dar va dura câteva luni pentru a normaliza funcționarea aparatului ligamentar;
3. Tulburări la nivelul coloanei vertebrale. În situații avansate, tulburările posturale sunt „fixate” prin deplasarea vertebrelor și a discurilor intervertebrale. Pentru a corecta situația, va trebui să lucrați îndelung la întărirea aparatului muscular-ligamentar și la readucerea coloanei vertebrale într-o poziție corectă din punct de vedere fiziologic.
În timp, tulburările posturale se transformă în boli grave ale coloanei vertebrale: crește riscul de hernii, spondiloză, formarea unei „cocoașe” și alte modificări structurale ale coloanei vertebrale. Deficiența vizuală este doar una dintre multele probleme grave de sănătate care pot rezulta din postura proastă și alte afecțiuni musculo-scheletice.
Prevenirea problemelor de vedere și postură
Multe probleme de sănătate pot fi evitate dacă iei măsuri preventive la timp. Vă puteți proteja ochii și coloana vertebrală cu câteva măsuri destul de simple:
Nu fi surprins dacă, dacă te plângi de deteriorarea vederii, medicul oftalmolog te trimite la un traumatolog-ortoped pentru consultație. Tulburările de postură sunt pline de multe probleme diferite, așa că nu ignora „semnele de avertizare” pe care ți le trimite corpul tău. Căutarea ajutorului în timp util este cheia unei vieți lungi, active și sănătoase.