Guta este o formă de artrită cauzată de acumularea excesivă de acid uric în organism (această patologie se mai numește și hiperuricemie). Cu toate acestea, un exces de acid uric nu indică întotdeauna gută, dar pacienții cu această boală dezvoltă întotdeauna cristale de monaurat de sodiu (denumirea științifică a acidului uric). Aceste depozite sunt cele care provoacă durere ascuțită, adesea bruscă.
Cristalele de acid uric sunt numite și tofi. Apar în ultima etapă a dezvoltării gutei. În acest articol, vom examina cauzele gutei, precum și metodele de prevenire a bolii și de combatere a durerii în perioadele de exacerbare a bolii.
Cauzele și manifestările gutei
Formarea depozitelor de cristale de acid uric are loc din cauza tulburărilor metabolice, a anumitor boli ale rinichilor și tiroidei, a deshidratării prelungite și a unui număr de alte patologii. Există, de asemenea, mai mulți factori de risc care cresc șansa de a dezvolta gută:
De asemenea, la unii pacienți cu gută, boala a apărut ca urmare a unei tulburări în metabolismul purinelor - substanțe speciale care sunt materialele de construcție ale acizilor nucleici (de exemplu, ADN). Această afecțiune este cel mai adesea moștenită, astfel încât persoanele ale căror rude apropiate suferă de o astfel de patologie trebuie să acorde o atenție deosebită sănătății lor.
Principalele simptome ale gutei
Chiar și cu niveluri crescute de acid uric în stadiile inițiale, boala este asimptomatică. Durerea și alte afecțiuni apar mai târziu. Acesta este ceea ce împiedică adesea diagnosticarea gutei în stadiul incipient al dezvoltării sale.
Erupțiile apar atunci când se acumulează prea multe cristale de acid uric în articulație. În faza acută, simptomele se dezvoltă rapid și pot persista timp de 10 zile. Pacienții observă apariția de umflături în jurul articulației, dureri severe și o creștere a temperaturii locale.
Dacă nu este tratată, guta acută poate deveni cronică. Aceasta înseamnă că tofi se vor forma constant în articulație și pe piele. Principalul pericol al gutei cronice este că poate duce la leziuni grave și chiar ireversibile ale articulației afectate. De aceea, la primele simptome alarmante, trebuie să consultați imediat un medic și să începeți tratamentul.
Modalități de a ameliora durerea din gută
În timpul unei exacerbări a gutei, este important nu numai să aveți grijă de ameliorarea durerii, ci și să accelerați procesul de intrare în remisie. Acest lucru necesită terapie complexă, inclusiv fizioterapie, luarea anumitor medicamente și ajustări ale dietei și stilului de viață.
Tratamentul medicamentos
Amintiți-vă că numai medicul dumneavoastră poate selecta și prescrie medicamente. Dacă guta a afectat deja articulațiile, oasele și mușchii, tratamentul va fi efectuat de un traumatolog ortoped.
Pentru a combate guta, utilizați:
Cu toate acestea, pentru succesul real al terapiei, împreună cu administrarea de medicamente, este necesar să se ia mai multe alte măsuri non-medicamentale pentru a obține o abordare cuprinzătoare a tratamentului gutei.
Metode non-medicamentale
Luarea medicamentelor este departe de a fi singura modalitate de a combate crizele de gută. Stilul de viață și modificările dietetice, precum și anumite proceduri, joacă un rol vital în controlul cu succes al bolii.
Corecția stilului de viață
Primul lucru la care va trebui să lucrezi este să-ți schimbi stilul de viață și să te lupți cu obiceiurile proaste.
Reduceți sau opriți complet consumul de alcool. Băuturile alcoolice sunt bogate în purine, care, atunci când sunt descompuse, eliberează cantități mari de acid uric. În plus, alcoolul încetinește eliminarea acidului uric din organism. În consecință, renunțarea la băutură va ajuta la reducerea concentrației acestei substanțe în sânge și la încetinirea cristalizării acesteia.
De asemenea, va trebui să te lași de fumat. Nicotina reduce producția de lichid sinovial, principalul „lubrifiant” al articulațiilor noastre, făcându-le să își piardă mobilitatea și crescând riscul de deformare patologică.
Dieta
Schimbarea dietei pentru guta este unul dintre principalii factori de succes in tratarea formei acute a acestei boli. Scopul dietei este de a reduce concentrația de acid uric din organism și de a promova eliminarea lui accelerată din organism. Pacienții trebuie să:
Medicul curant poate prescrie o dietă conform tabelului terapeutic nr. 6, care este conceput pentru persoanele care suferă de gută și diabet.
Comprese reci și odihnă
În perioadele de exacerbare, este important să se odihnească membrul afectat. Și pentru a combate mai eficient inflamația și durerea, puteți folosi comprese reci. Principalul lucru este că există o barieră între sursa de frig și piele care va proteja împotriva degerăturilor tisulare.
Fizioterapie si masaj
Auto-masajul în zona afectată nu numai că va îmbunătăți circulația sângelui, dar va întări și mușchii din jurul articulației, ajutând astfel la ameliorarea durerii și la restabilirea mobilității articulațiilor. Procedurile de fizioterapie pentru pacienți internați, cum ar fi UHF (terapie cu frecvență ultra-înaltă), iradierea ultravioletă, terapia cu laser, iontoforeza și curenții pulsați, vor ajuta la îmbunătățirea și consolidarea efectului.
Comprese și aplicații
Compresele cu ierburi (mușețel, salvie) și aplicarea de argilă albastră și albă pe zona afectată ajută, de asemenea, la calmarea articulației afectate, ameliorarea inflamației și ameliorarea durerii.
Prevenirea exacerbărilor
Există mai multe modalități simple de a preveni reapariția gutei:
De asemenea, asigurați-vă că vă consultați cu medicul dumneavoastră dacă aveți factori de risc pentru dezvoltarea gutei în viața dumneavoastră sau în istoricul medical. Un specialist vă va ajuta să alegeți mijloacele care vă vor ajuta să vă îngrijiți de multe ori mai eficient sănătatea.